See other templatesSee other templates
Menu
Ви тут: НавчанняГотуємось до ЗНО

Готуємось до ЗНО

 

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗНО-2022

 

(інформацію надано відповідно до чинних нормативних документів і може бути змінено

та/або доповнено в залежності від унесення змін до нормативної бази)

 

Інформаційні матеріали

 

Основні нормативні документи

Докладніше…

Учасники ЗНО

Участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО) може взяти особа, яка має повну загальну середню освіту або здобуде її в поточному навчальному році та зареєструвалася відповідно до встановлених вимог.

Предмети ЗНО

Зовнішнє оцінювання у 2022 році налічуватиме 13 тестувань: українська мова, українська мова і література, історія України, математика, математика (завдання рівня стандарту)*, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова. Докладніше…

* ЗНО з математики (завдання рівня стандарту) здійснюється лише для проведення ДПА (результат тільки за шкалою 1-12 балів); результати зовнішнього оцінювання з математики (завдання рівня стандарту) за рейтинговою шкалою 100-200 балів не встановлюються.

Програми ЗНО та мова тестів

Зміст сертифікаційних робіт відповідатиме програмам ЗНО, затвердженим наказами Міністерства освіти і науки України від 26 червня 2018 року № 696, від 20 грудня 2018 року № 1426, від 04 грудня 2019 року №1513.

Переклад завдань сертифікаційних робіт з історії України, математики (завдання рівня стандарту), математики, біології, географії, фізики, хімії здійснюватиметься кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.

Можлива кількість
тестувань для
учасників

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 5 травня 2021 року № 498 кожен зареєстрований учасник має право за рахунок коштів державного бюджету пройти тести щонайбільше з п’яти навчальних предметів*.

* Якщо учасник / учасниця бажатиме скласти більше п’яти навчальних предметів, він / вона зможе зробити це за кошти фізичних і юридичних осіб. 

Оголошення вартості платної послуги щодо проведення зовнішнього оцінювання з історії України, іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької), біології, географії, фізики та хімії відбудеться не пізніше 14 січня 2022 року.

Реєстрація на ЗНО

Реєстрація осіб для участі у ЗНО триватиме з 1 лютого до 9 березня 2022 року. Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження ДПА у формі ЗНО
до 1 березня 2022 року. Докладніше...

Документи,
що підтверджують
реєстрацію
та інформаційна
сторінка

Документом, що підтверджує реєстрацію, є Сертифікат ЗНО-2022 (Сертифікат).

Сертифікат є обов’язковим документом для допуску в пункти проведення ЗНО, у ньому проставляють відмітки про проходження тестувань. Також Сертифікат містить номер та PIN-код, які потрібні для входу до інформаційної сторінки учасника ЗНО.

Інформаційна сторінка містить у собі реєстраційні дані особи. З неї учасник / учасниця ЗНО роздруковує запрошення-перепустку до пунктів зовнішнього оцінювання, а після проходження тестування – Інформаційну картку з результатами. Вхід на власну інформаційну сторінку можливий через сайт Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) www.testportal.gov.ua або сайти регіональних центрів.

Пункти
проведення ЗНО
та запрошення-
перепустка

ЗНО проводиться в пунктах зовнішнього незалежного оцінювання, що створюються на базі закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

Місце, дата та час проведення ЗНО зазначаються в запрошенні-перепустці. 

Запрошення-перепустка НЕ надсилатиметься поштою – її потрібно роздрукувати зі своєї інформаційної сторінки.

Запрошення-перепустки буде розміщено на інформаційних сторінках учасників / учасниць ЗНО не пізніше 29 квітня 2022 року.

Календар
ЗНО-2022

Фізика – 23 травня

Хімія – 26 травня

Українська мова, українська мова і література – 31 травня

Математика, математика (завдання рівня стандарту) – 3 червня

Іспанська мова, німецька мова, французька мови – 6 червня

Англійська мова – 7 червня

Історія України – 10 червня

Географія – 14 червня

Біологія – 17 червня

ЗНО та вступ до ЗВО

Перелік конкурсних предметів, творчих заліків та творчих конкурсів для вступу на навчання для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) на відкриті, фіксовані та небюджетні конкурсні пропозиції на основі повної загальної середньої освіти визначено в додатку 4 УМОВ ПРИЙОМУ НА НАВЧАННЯ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ В 2022 РОЦІ.

У 2022 році при вступі до закладів вищої освіти прийматимуться сертифікати ЗНО 2019, 2020, 2021 та 2022 років у будь-яких комбінаціях на вибір вступника.

Для вступу до закладу вищої освіти (ЗВО) для навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра абітурієнт має подати сертифікати ЗНО з трьох конкурсних предметів (двох – у випадку проведення творчого конкурсу). Якщо ж як конкурсний предмет встановлено іноземну мову, вступник матиме право подавати сертифікат ЗНО однієї з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська) на власний розсуд.

ЗНО&ДПА

ЗНО&ДПА та особливості деяких тестових робіт. Докладніше…

Результати ЗНО із чотирьох навчальних предметів зараховуються як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти для осіб, які в 2022 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти:

– українська мова (усі завдання сертифікаційної роботи) або української мова і література (субтест “Атестаційні завдання”);

– математика* (за підсумками виконання сертифікаційної роботи з: математики (завдання рівня стандарту) або завдань субтесту “Атестаційні завдання з математики” (для здобувачів освіти, які вивчали математику на рівні стандарту); математики (для здобувачів освіти, які вивчали математику на профільному рівні));

– історія України (субтест “Період XX – початок XXI століття”) або іноземна мова – за вибором здобувача освіти;

– один з навчальних предметів (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).

* Здобувач освіти може вибрати для проходження ЗНО математику, за умови якщо він вивчав цей навчальний предмет на профільному рівні і потребує встановлення результату зовнішнього оцінювання з нього за шкалою 1 - 12 балів (оцінки за ДПА за освітній рівень повної загальної середньої освіти) та/або потребує встановлення з нього результату ЗНО за рейтинговою шкалою 100 - 200 балів, який використовується під час конкурсного відбору для вступу до закладів вищої та фахової передвищої освіти (результат за шкалою 100 - 200 балів), про що має зазначити під час реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні.

Особливості ДПА з іноземних мов та математики

Учням, які виберуть для проходження державної підсумкової атестації математику та/або іноземну мову, оцінка ДПА (за шкалою 1–12 балів) буде визначатися залежно від рівня, на якому вони цей навчальний предмет вивчали:

– для тих, хто вивчав математику та/або іноземну мову на профільному рівні, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань рівня стандарту та профільного рівня;

– для тих, хто вивчав математику та/або іноземну мову на рівні стандарту, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань рівня стандарту.

Підготовка до ЗНО

Докладніше...

Процедура та особливості
визначення результатів

Процедура визначення результатів. Докладніше…

1. Результати зовнішнього оцінювання осіб, які складатимуть ДПА:

  • оцінки з ДПА у критеріальній шкалі 1-12 балів (як правило, за чотири предмети). Такі бали проставляються у свідоцтві про повну загальну середню освіту. 

  • бали в рейтинговій шкалі 100-200 балів, які використовуються для вступу до закладів вищої та фахової передвищої освіти, отримують (у разі подолання порогу "склав / не склав»):

– ті учасники / учасниці, які вказали під час реєстрації для участі в ЗНО-2022 на необхідність визначення такого результату для предметів, із яких вони складатимуть ДПА;

– усі учасники / учасниці, які під час реєстрації на ЗНО-2022 обрали предмети тестування, із яких вони не складатимуть ДПА.

Зверніть увагу! Результат ЗНО за шкалою 100-200 балів за виконання сертифікаційної роботи з математики (завдання рівня стандарту) не встановлюється!

2. Результати ЗНО інших категорій осіб:

  • бали в рейтинговій шкалі 100-200 балів, які використовуються для вступу до закладів вищої та фахової передвищої освіти, та які учасники / учасниці ЗНО отримують у разі подолання порогу "склав / не склав».

Календар
отримання
результатів ЗНО

Розміщення на інформаційних сторінках учасників ЗНО результатів зовнішнього оцінювання:

  • фізика, хімія – до 7 червня 2022 року;

  • українська мова, українська мова і література - до 24 червня 2022 року;

  • математика, математика (завдання рівня стандарту), географія – до 27 червня 2022 року;

  • іноземні мови, історія України, біологія – до 30 червня 2022 року.

Процедура проходження ЗНО

Докладніше...

Додаткова сесія ЗНО

Щороку для осіб, які з поважних причин не мають можливості взяти участь в основній сесії ЗНО, проводиться додаткова сесія. Додаткова сесія відбудеться у термін з 23 червня 2022 року до 15 липня 2022 року (графік буде оприлюднено до 31 січня 2022 року).

Особливості подання документів для проходження зовнішнього оцінювання під час додаткової сесії визначають Умови участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання, що розробляє та затверджує УЦОЯО.

Подання особами документів для участі в додатковій сесії може здійснюватися в основний період реєстрації (перереєстрації), додатковий період, а також під час проведення основної сесії зовнішнього оцінювання. Докладніше...

 

Корисні посилання щодо завершення навчального року 2021-2022 та підготовки учнів до ЗНО з іноземної мови

  1. Про скасування ДПА для учнів 4-х, 9-х класів

https://mon.gov.ua/ua/news/uchniv-4-h-ta-9-h-klasiv-zvilneno-vid-prohodzhennya-dpa-u-20202021-navchalnomu-roci

  1. Тест ЗНО з англійської мови ( особливості тесту 2021)

https://osvita.ua/test/training/5048/

  1. Графік проведення ЗНО 2020-21

https://osvita.ua/test/81732/

  1. Програма зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, поділ на профільний та стандартний рівень на тестуванні та додатки з лексичними діапазонами усіх тем, які будуть охоплені і потрібні для успішного складання (вона була затверджена у 2018 році і залишається дійсною у цьому).

https://osvita.ua/doc/files/news/10/1005/Inozemni.pdf

  1. Лексичний мінімум для проходження тесту ЗНО з англійської мови

https://znoclub.com/images/pdf/Lexical-minimum-enZNO-2017.pdf

  1. Тренуємо аудіювання https://www.dailyesl.com/

https://www.esl-lab.com/

https://znoclub.com/pidgotovka-do-zno/1070-anglijska-mova-7-sajtiv-dlya-trenuvannya-navichok-audiyuvannya.html

  1. Готуємось до виконання завдання «Письмо» - критерії оцінювання

https://znoclub.com/pidgotovka-do-zno/142-kriteriji-otsinyuvannya-zavdannya-z-rozgornutoyu-vidpoviddyu-z-anglijskoji-movi.html

приклади ситуацій - https://znoclub.com/images/pdf/Writing_20Tasks_EnglishZNO.pdf

шаблон написання formal/informal letter https://znoclub.com/images/pdf/writingZNO_2_letters_shablon.pdf

шаблон написання opinion essay https://znoclub.com/images/pdf/shablon_zno_essay_en.PDF

  1. Підбірка тестів ЗНО починаючи з 2009 року https://zno.osvita.ua/english/
  2. Тести на виконання за певний проміжок часу, практично відтворення “реального ЗНО”, лише в домашніх умовах;) https://www.znonasharu.org.ua/anglijska-mova2021
  3. Відмінний сайт для підготовки, так як тут подані на кожну граматичну тему відеоурок, матеріали для самопідготовки та тест на перевірку теми. https://ilearn.org.ua/
  4. Мега сайт, так як тут ви можете “прокачати” всі частини тесту від Matching до Grammar. А також пройти ЗНО минулих років та отримати поради щодо написання письмової частини.

http://zno.academia.in.ua/course/view.php?id=9

  1. Безкоштовні онлайн-курси для підготовки до ЗНО

https://enbook.greenforest.ua/book/411ce2fc376efc0702519d1a6b580a8b0a9eb1a4?section=0042c8e7a6d9e9cb62bdf54b3bffc6ebfb7c65d9

https://courses.ed-era.com/courses/course-v1:EDERA_OSVITORIA_GREENCOUNTRY+ENG101+2020/about

https://course.besmart.study/course/anglijska_mova_onlajn-pidgotovka_do_zno-687/

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:NAUKMA+ZNO_Eng_101+2019_T3/about

Корисні ресурси для підготовки до ЗНО з української мови та літератури

  1. zno.osvita.ua/ukrainian/
  2. osvita.ua/test/training/77029/

Матеріали для підготовки:

  1. arealme.com

Онлайн-тест словникового запасу. Доволі простий тренажер, який нещодавно був дуже популярним серед користувачів українського Facebook. Як серйозне джерело підготовки його навряд чи можна розцінювати, але приблизно оцінити багатство свого словника – це завжди цікаво. І не забувайте позмагатись із друзями :)

2. webpen.com.ua

Комплексний тренажер з української мови. Поєднує компактний виклад теоретичного матеріалу із великим обсягом практичних завдань. Ви зможете перевірити свої знання із фонетики, лексики, орфографії та культури мова. Чудовий додатковий засіб перевірки й засвоєння знань у підготовці до ЗНО з української мови.

3. ukr-mova.in.ua

Зручний і красивий ресурс із великою базою вправ, головний акцент яких  - допомогти розібратись зі «складними випадками». Часто найбільш поширені помилки із поясненнями ви могли бачити у сторінках соцмереж. Також радимо слідкувати за оновленнями блогу на цьому сайті, де у компактній ілюстрованій викладено багато орфограм.

4. learningapps.org

Інтерактивний додаток з української літератури, який допоможе вам краще засвоїти відповідності між письменниками та їх псевдонімами. Рекомендуємо пройти після створення таблички й для закріплення знань, коли повторюватимете усю програму ЗНО.

5. learningapps.org

Ще один додаток, який знадобиться вам при підготовці до ЗНО з української літератури. Встановіть відповідність між цитатою та літературним героєм – це один із найпопулярніших тестів на ЗНО. Єдиний недолік цього тренажера з української літератури – не всі твори і персонажі стосуються чинної програми. Але повправлятись у знанні української літератури ніколи не завадить.

6. learningapps.org,

(http://learningapps.org/2197145)

Одразу два посилання на додатковий спосіб підготовки до ЗНО з української літератури. Вам необхідно встановити відповідність із цитатою та літературною героїнею чи літературним героєм. Недолік такий же, як і в попередньому посиланні.

7. learningapps.org/2274443

Чудовий додаток для розширення своїх знань у родо-жанровій специфіці творів української літератури. Підходить не лише для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, а й для навчання у школі.

 

Корисні ресурси для підготовки до ЗНО з історії України :

Тренувальні вправи та тести :

1. zno.osvita.ua/ukraine-history/

2. osvita.ua/test/training/history/

 

Матеріали для підготовки :

- Тестові посібники для підготовки до ЗНО з історії;

- Тести з ЗНО минулих років;

- Курси підготовки до ЗНО з історії.

 

Цікаві сайти та посилання :

1. courses.prometheus.org.ua/

Інтерактивний курс « Історія України. Повний курс підготовки до ЗНО » на освітній платформі Prometheus. Курс поєднує компактний виклад теоретичного матеріалу та практичні завдання для закріплення. Безкоштовно, дуже зручно ( матеріал чітко структурований по темам, завдяки чому  абітурієнти можуть заповнити прогалини у знаннях шкільного курсу історії ), грунтовно.

 

2. lv.testportal.gov.ua/

Комплексний тренажер з підготовки до ЗНО. Сайт зручний тим що велика увага приділяється можливості онлайн-роботі з історичними картами, пам’ятками культури та історії ( найболючіший момент підготовки до ЗНО ), також приділена увага усвідомленню понять та термінів відповідно історичного періоду. Абітурієнтам пропонується закріпити знання та навички за допомогою тестових завдань. 

 

3. kosheliev.icu/

Авторський сайт з комплексній підготовці до ЗНО з історії. Містить корисні лайфхаки з обраних тем ( наприклад, «Як вчити пам'ятки архітектури?» чи «Дати, як їх все ж вчити?» та ін.), тренажери на запам'ятовування дат, термінів, діячів та пам’яток.

 

4. znohistory.ed-era.com/

Сайт містить курс підготовки до ЗНО « Історія України в історіях » - цікавий та змістовний огляд найголовніших подій в історії. Зручний для тих абітурієнтів, які орієнтовані на отримання інформації наочно за допомогою відео та інтерактивних тестів.

 

 

 

Корисні ресурси для підготовки до ЗНО з математики

 

 

 

Матеріали для підготовки:

 

- http://surl.li/aecog Програма ЗНО з математики 2021 року

 

- http://surl.li/aecok Усе, що треба знати про ЗНО з математики 2021

 

- http://surl.li/aecne  Таблиці переведення тестових балів ЗНО з математики у 200-бальну і 12-бальну шкали

 

  1.  https://zno.osvita.ua/mathematics/ тести зно минулих років
  2. http://surl.li/aecng Завдання ЗНО 2021 математика
  3. http://surl.li/aecnj Розв’язки до підручника  ЗНО  Математика Капіносов А. Комплексне видання Посібник призначений для підготовки учнів закладів загальної середньої освіти й абітурієнтів до ЗНО 2021 з математики. Його укладено відповідно до чинної програми ЗНО з математики, затвердженої МОН України . Тема. Показникові рівняння
  4. http://surl.li/aecnm Розв’язки до підручника  ЗНО  Математика Капіносов А. Комплексне видання Посібник призначений для підготовки учнів закладів загальної середньої освіти й абітурієнтів до ЗНО 2021 з математики. Його укладено відповідно до чинної програми ЗНО з математики, затвердженої МОН України . Тема. Комбінаторика
  5. http://surl.li/aecns Збірник типових тестів ЗНО з математики. Посібник призначений для підготовки учнів 11 класів до ДПА у формі ЗНО з математики. Посібник містить тести з математики базового рівня. Збірник складається: структури тестів; відповідей до тестів.
  6. http://surl.li/aecnz ЗНО 2016. Математика. Грунтовна підготовка за 100 днів.Збірник допоможе якісно підготуватись до іспиту ЗНО з математики. Нагадаємо, що у 2016 році екзамен з математики є обо’язковим і бали отримані на зовнішньому незалежному оцінюванні будуть зараховані як державна підсумкова атестація з математики. Посібник складається із таких розділів: тести у форматі ЗНО з  математики; ефективна підготовка до ЗНО та ДПА з математики; контрольні тести; теоретичний матеріал; відповіді до тестів ЗНО з математики.
  7. http://surl.li/aecow  Збірка завдань ЗНО за темами
  8. http://surl.li/aecph «Математика: арифметика, рівняння та нерівності» — перший курс з математичного циклу на EdEra. Цей курс в першу чергу спрямований на підготовку абітурієнтів до вступу у ВНЗ та складання зовнішнього незалежного оцінювання. Окрім того, він підійде учням 9-10 класів, які бажають підтягнути свої знання з математики до належного рівня. 
  9. http://surl.li/ftaq Курс «Математика. Підготовка до ЗНО» на  освітній онлайн-платформі України Prometheus покликаний закріпити знання з базового шкільного курсу математики. Завдяки послідовному викладанню тем, слухачі зможуть самостійно підготуватися до успішного складання ЗНО та ДПА. У курсі розглянуті всі розділи математики, що входять до програми ЗНО, а також розібрані всі типи задач та можливості їх рішення. Окрім завдань з математики, на курсі є допоміжні відео з корисними рекомендаціями для підготовки до ЗНО та конспекти лекцій .
  10.  http://surl.li/aecpu Тематичні тренувальні тести для підготовки до ЗНО з математики
  11. http://surl.li/aecpx Онлайн-тести підготовки до ЗНО з математики
  12. http://ua.onlinemschool.com/math/zno/ Онлайн тести ЗНО з математики з поясненням та відео. Підготовка до ДПА. У цьому розділі зібрані тести з математики для підготовки до ЗНО 2015-2016 років. Це тести основних і пробних сесій, а також демонстраційні  варіанти ЗНО з математики. Кожний тест ЗНО не лише складається із завдань, до яких треба знайти правильну відповідь. Натиснувши кнопку Дивитись пояснення, можна переглянути розв'язок цих завдань у письмовому вигляді + відео. Таким чином, за допомогою тестів ви зможете не лише перевірити і оцінити свої знання, а також розібратись із алгоритмом вирішення задач.
  13. http://surl.li/lhpk Відеоуроки з математики з 4 по 11 клас, зроблені у вигляді презентацій, містять теоретичну частину, розв'язання прикладів і проходження тестування по темі, що вивчається.

 

Сайт для проходження тестів ЗНО онлайн та підготовки майбутніх абітурієнтів для проходження зовнішнього незалежного оцінювання створений провідним українським освітнім інтернет-ресурсом Освіта.ua.

Спосіб виконання всіх тестових завдань у запропонованих на сайті тестах максимально наближений до реальних тестів, а форма надання відповіді відповідає виду, що пропонується абітурієнтам у бланку відповідей під час проходження реальних тестів ЗНО.

Після виконання тестових завдань кожного тесту надаються правильні відповіді на всі завдання та розраховується результат у тестових та рейтингових балах, також визначається час витрачений на виконання тесту.

Для кожного предмету ви можете відкрити повний список всіх тестових завдань зовнішнього незалежного оцінювання. У цьому варіанті проходження ЗНО онлайн ви зможете отримати правильну відповідь на кожне завдання відразу після його виконання.

Для отримання додаткової інформації про розрахунок тестових та рейтингових балів, порядок оцінювання тестових завдань, час, що надається для виконання тестів ви можете скористатись розділом «Довідка».

Більше інформації про проведення зовнішнього оцінювання ви можете отримати на сайті Освіта.ua.


Меню

Menu

Карта сайта

Menu
Go to top