See other templatesSee other templates
Menu
Ви тут: ЛіцейІсторія ліцею

Історія ліцею

Історія ліцею

1939 рік - в місті Нікополі побудована середня школа №9. Вона знаходилася в районі колишнього військового містечка біля виконкому. Але 1-го вересня 1939 року починається Друга світова війна, і все відчутнішою стає загроза лихоліття для нашої держави.
22 червня 1941 року фашистська Німеччина напала на Радянський Союз, першою приняла удар ворожого нашестя Україна. Німці війшли в Нікополь вранці 17 серпня 1941. Під час війни були зруйновані кращі школи. Приміщення 9-ї школи згоріло.
Вчителька 9-ї школи Мізіна Марія Олексіївна приховувала в роки війни від знищення єврейську сім'ю, ризикуючи своїм життям. Під час війни нікопольські діти відстали в навчанні від своїх ровесників, що не зазнали окупації, на три-чотири роки. Але вже третього дня після визволення Нікополя від німецько-фашистських загарбників - 11 лютого 1941 року - відбулася перша нарада вчителів міста. 23 лютого 1944 року, після перерви, що тривала 2,5 роки, нікопольські діти знову почали вчитися. Відродилася і 9-та школа, але вже в будівлі колишньої єврейської школи - єшима, що знаходилася по вулиці Кріпака біля міського будинку культури. Це була школа семирічка, її очолила директор Пронченко Ніна Миколаївна. В дуже важких умовах навчалися діти, заняття проводилися в дві-три зміни. Писали на старих газетах. Замість класних дошок пристосовували фанеру. Було голодно та холодно, але ніхто не скаржився на тяжкі умови навчання, відвідування школи було майже стовідсоткове. Учні вчилися наполегливо, старанно. Героїчно та самовіданно працювали вчителі. І серед них Краснянська Катерина Володимирівна - директор неповної середньої школи №9. З 1948 року 9-ту школу очолює Люльченко Лідія Олексіївна.
Вона була директором школи до будівництва нового приміщення в 1975 році.
Весна 1975 року! Час надій, час натхненної праці. Будівельники ще працюють на об'єкті, а группа вчителів однодумців на чолі з Дмитром Дмитровичем Страдомським докладають зусиль, щоб нова будівля стала Школою з великої букви і зігрівала душі, як тепла, затишна домівка.
1-го вересня 1975 року - День народження сучасної будівлі середньої школи №9.
 
 
 
                 
 
     Люльченко Лідія Олексіївна                                                                                        Страдомський Дмитро Дмитрович
 
                               

 
Кириченко Ніна Олександрівна,працювала вчителем української мови та літератури в нашій
школі з 1975 року до 1997 року.Нагороджена медаллю "За доблесний труд", орденом Трудового
Червоного Прапора. Ніні Олександровні було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці.
 
          
 
Серед випускників нашої школи багато відомих людей яких знають не тільки в нашому місті, а і за його межами.
Відомі спортсмени:
-Юрій Сєдих - дворазовий олімпійський чемпіон з легкої атлетики,
 
                                               
 
 
-Микола Кудрицький - чемпіон СРСР з футболу в складі команди "Дніпро",
 
 
                                               
 
 
-Цехмістро С. - чемпіон України з метання спису,
-Сергій Балашов - чемпіон України з легкої атлетики,
-Костянтин Семашко - чемпіон світу з футболу серед параолімпійців.
 
                                               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                     
 
                    
 
 

Меню

Menu

Карта сайта

Menu
Go to top